Permanente traceerbaarheid

De traceerbaarheid van vlees is het geheel van de middelen die gebruikt worden om ieder stadium in de productie en afzet op te volgen, zodat in al deze stadia goede hygiënische omstandigheden nageleefd worden.

TRACEERBAAREID VOOR DE VOEDSELVEILIGHEID

Ieder kalf krijgt bij de geboorte een uniek identificatienummer. In het geboortebedrijf bevestigt de kalverhouder een merkteken met dit nummer aan beide oren van het kalf. Iedere geboorte wordt ingeschreven in het bedrijfsregister en ook gemeld aan een nationale gegevensbank.

Vervolgens geven de officiële diensten een identificatiepas waarmee het dier gedurende zijn hele leven gevolgd wordt, vanaf de geboorte tot het slachthuis.

Dit traceersysteem leidt tot ononderbroken informatie van de teelt tot de distributie zodat de voedselveiligheid wordt gegarandeerd en de consument goed wordt geïnformeerd.

Zo zal een schaaltje vlees een lotnummer hebben, waardoor men helemaal kan teruggaan tot het identificatienummer van de dieren.

Sinds 1998 zijn de procedures voor traceerbaarheid en identificatie hetzelfde in alle lidstaten van de Europese Unie.