4 OVERHEERLIJKE STREETFOODRECEPTEN BY BARACCA, LEUVEN

Italiaanse klassiekers met een modern tintje en kalfsvlees in de hoofdrol

Elke liefhebber van lekker eten in het Leuvense (en omstreken) kent Baracca. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de gerechten die chef Jens Verreckt in het kader van de Europese campagne voor kalfsvlees heeft bereid. De super sympathieke gastvrouw Anastassia, aka Ana, laat me binnen. Op de toog staat een lange rij foodbags klaar. Het is vrijdag en afhalen bij Baracca is duidelijk trendy in Leuven. 

Wij hebben heel veel trouwe klanten, lacht Ana, we brengen dan ook een unieke vibe in het Leuvense horecawereldje. Fier toont ze me het restaurant. Er hangt een heel speciaal sfeertje en ik begrijp direct waarom mijn collega Charlotte hier zo graag komt. De combi tussen hout, oude gietijzeren platen en de gezellige open keuken geeft mij alvast een “hier voel ik me thuis” gevoel. 

Wij willen onze gasten een totaalbeleving geven, vertelt Ana enthousiast. Keer op keer slaagt onze chef erin hen te verrassen met originele recepten. Het geheim van ons succes? Fusion met Italiaanse toetsen, boordevol invloeden van over de hele wereld. Mooi gepresenteerd en steevast klaargemaakt met de allerbeste producten. Geen wonder dat Baracca onlangs beloond werd door Gault & Millau met de felbegeerde Pop-Award of the Year 2021 voor Vlaanderen. 

Ondertussen is sous-chef Jens Verreckt druk bezig in zijn keuken. Hij is blij dat hij nog eens uit zijn kot mag komen en valt direct met de deur in huis. Ik ben écht fan van kalfsvlees, vertelt hij. En dat zeg ik niet om jou te paaien, voegt hij er al lachend aan toe. Kalfsvlees speelt altijd een hoofdrol op onze kaart, zo zegt hij enthousiast. Sinds het begin van Baracca, hebben wij bewust gekozen om kalfsvlees op het menu te zetten. Het is dan ook een heel fijn stuk vlees, dat altijd sappig is en waarmee we onze gasten iedere keer opnieuw kunnen verrassen. In een conceptuele zaak als Baracca moet je toch kunnen inspelen op de wensen van iedereen. En de zachte smaak van kalfsvlees leent zich daar uitstekend toe. 

Ondertussen bereidt hij het eerste gerecht. Een vaste waarde op het menu. Onze Vitello Tonnato is een blijvertje, zo stelt Jens. Wij kiezen dan ook voor Europees kwaliteitsvlees dat we bij onze lokale leverancier aankopen. De beste kwaliteit vlees in combinatie met écht goeie kappertjes en een smaakvolle basis, simpele maar écht goeie ingrediënten maken van deze klassieker een echte topper.

Jens leerde het vak bij de besten. Hij werkte oa bij l’Usine, Wurst, Oud Sluis en Frietatelier van Sergio Hermans. Van die laatste kreeg hij een gouden tip: een scheutje room toevoegen aan het kalfsgehakt en je gehaktballen krijgen een heerlijk smeuïge textuur. En dat het werkt, proef ik enkele minuten later als de chef me een pannetje met overheerlijke pittige kalfsballen met penne en mozzarella voorschotelt. Ik voel me alvast in de zevende hemel. 

Wacht maar tot je onze tacos met chili con carne van kalfsvlees proeft, lacht Jens. Klopt vult Ana aan. Dat is en blijft ook een van mijn persoonlijke favorieten. De taco ziet er alvast heerlijk uit. En de smaak? Ik bijt in de krokante homemade taco en geniet met volle teugen. Deze chili con carne bezorgt me een instant feel good gevoel. Het vlees is boterzacht en smelt op mijn tong… Kan het nog beter worden, vraag ik oprecht.

Ana lacht en zegt, eigenlijk hoort er nu nog een lekker wijntje bij hé of een van onze huisgemaakte cocktails. Jens knikt bevestigend. Ik zie in hun ogen hoe hard ze het missen om hun klanten een full experience te bieden. En ik, ik mis uit eten gaan ook megahard, maar ben alvast blij dat ik vandaag toch weer een heel klein beetje dat “ik ga op restaurant” gevoel heb gekregen. 

Als laatste staat een super crispy escalope milanese met tonkatsu saus op het menu. Gewoon het blad ijsbergsla samen plooien en dan eten zoals een wrap, zegt Jens. Ik proef een ware smaakbom in mijn mond. De crispy korst is perfect, het kalfsvlees sappig, de saus maakt het geheel af. Wat een job heb ik toch, denk ik als ik terug naar Brussel rijdt. Geweldig toch als je werk je passie is geworden. De inspirerende comfortfood gerechten van Baracca met kalfsvlees zullen heel wat fans inspireren. Klik hier als jij ze ook wil klaarmaken. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *