Kalfsvlees, een echte Europese specialiteit




Buiten de Europese grenzen minder bekend, wordt kalfsvlees vooral in Europa erg gewaardeerd. Als paradepaardje van ons gastronomisch erfgoed zijn de recepten op basis van kalfsvlees onlosmakelijk verbonden met de Europese culinaire cultuur: blanquette, escalope milanese of met room, ossobuco, orloffgebraad, kalf marengo, …
Europeanen zijn verzot op hun stukje kalfsvlees: niet alleen omwille van de hemelse smaak, maar ook omdat het symbool staat voor vele mooie momenten samen aan tafel.
Maar liefst 86% van de Europese productie vindt plaats in Nederland, Frankrijk,Italië en België, terwijl de drie laatst vernoemde landen ongeveer 70% van de gecommercialiseerde volumes verbruiken. België is goed voor ongeveer 10% van de Europese productie, en staat op de derde plaats wereldwijd wat de consumptie betreft.
Tot slot ook even de strenge eisen van de Europese industrie onder de aandacht brengen, want die zorgen er mee voor dat de kalfsvleesproductie volgens goed afgesproken praktijken verloopt. Zo zijn de productiemethoden van kalfsvlees in het hart van de EU bijzonder effectief geregeld volgens strikte normen op vlak van voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, labeling, voedingswaarden, milieunormen, …
En daarnaast is de grote hoeveelheid jobs die gecreëerd wordt natuurlijk ook het vermelden waard. Zo’n 25 000 volgens de schatting, en dat alleen al in Nederland, Frankrijk, Italië en België. Het gaat dan ook om een van de veeproducties met het grootste aantal gerelateerde banen.
De industrie staat bijgevolg voor een duurzame aanpak, met garantie op kwaliteit, smaak en diversiteit.