In de keuken

Kalfsvlees: zo heerlijk en makkelijk te bereiden! Kalfsvlees is zonder enige twijfel een delicaat stukje vlees met verfijnde aroma’s en een subtiele smaak. Gelukkig betekent dat niet dat het moeilijk te bereiden is of dat je er lang voor hoeft te zwoegen in de keuken! 

Integendeel zelfs, want enkele gemakkelijke keukenkunstjes volstaan om je kalfsvlees zo te bereiden dat je volop kan genieten van alle heerlijke kwaliteiten. Hier alvast enkele gouden tips om het klaarmaken van kalfsvlees perfect onder de knie te krijgen…



Bewaren

In de koelkast bewaar je kalfsvlees het best in de originele verpakking of in het slagerspapier in het meest koude gedeelte (tussen 0 en 4°C), en dat gedurende maximum 2 tot 3 dagen.

In de diepvriezer kun je kalfsvlees, goed afgesloten in een luchtdichte zak, gedurende 9 maanden bewaren. Voor gebruik laat je het vlees langzaam ontdooien in de koelkast. Reken zo’n 4 uur voor een klein lapje tot een nacht voor een volledig braadstuk.

Bereiden

Voor je gaat bakken, haal je het kalfsvlees best even op voorhand uit de koelkast. Zo voorkom je dat een thermische schok het vlees minder zacht maakt.

Als je ten volle wilt genieten van een mals stukje vlees met ongelooflijke smaken, bereid je kalfsvlees het beste licht rosé. Natuurlijk kun je afhankelijk van je voorkeur ook kiezen om het à point te serveren.  

Afhankelijk van het stuk vlees en het recept dat je kiest, kun je kalfsvlees roosteren bij hoge temperaturen op de barbecue, zachtjes goudbruin bakken in de oven of langzaam laten sudderen in een potje … Hou wel de vleestang in de aanslag, want je wilt bij het omdraaien niet in het vlees prikken en de jus laten ontsnappen.

Tip

Kies een pan met een dikke bodem en zonder anti-aanbaklaag. Met de aangebakken stukjes kun je achteraf een lekkere jus maken, bijvoorbeeld met kalfsfond en rode wijn.
Kies ook een pan die niet te groot is; anders kan de vetstof rond het kalfsgebraad aanbranden.
Alleen een grote pan in huis? Vul de lege ruimte dan op met groenten zoals tomaten, ui, wortelen of selder.

Gouden raad voor het sappigste kalfsgebraad

Kalfsgebraad heeft een heerlijk zachte smaak en is met heel wat ingrediënten te combineren. Met onze tips schotel jij je tafelgasten het sappigste plakje kalfsgebraad voor!

Kalfsgebraad in de oven :

  • Verwarm de oven voor op 170° en zet een braadslee klaar.
  • Haal het kalfsgebraad enige tijd voor het bakken uit de koelkast. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen. Leg je het kalfsgebraad onmiddellijk in de oven of de pan, dan zal het opspannen en taaier worden.
  • Dep het kalfsgebraad droog en schroei het dicht in de pan met een beetje boter. Op die manier blijven de sappen in het vlees.
  • Nu kun je het kalfsgebraad in de oven leggen om te garen. Reken op ongeveer 45 minuten baktijd voor een kalfsgebraad van 1 kg. Tip: zet de oven op boven- en onderwarmte, niet op de heteluchtstand. Die kan het vlees uitdrogen.
  • Na het garen haal je het kalfsgebraad uit de oven en laat je het nog een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie. Zo zullen de sappen zich opnieuw verdelen en wordt het vlees nóg smakelijker.

Kalfsgebraad klaarmaken in de pan :

  • Ook hier geldt dat het kalfsgebraad eerst op kamertemperatuur moet komen voor je het in de pan legt.
  • Verwarm een klontje boter in de pan en schroei het kalfsgebraad dicht op hoge temperatuur. Daarna zet je het vuur lager en laat je het kalfsgebraad bakken met een deksel schuin op de pan.

Liefhebber van koken in de buitenlucht?

barbacue

Ribstuk maak je lekker klaar op de barbecue door de stukken eerst in het midden van het rooster te leggen en laag genoeg boven het vuur te plaatsen. Zo braadt alles mooi aan en krijg je een smakelijke korst die het vlees beschermt tegen te grote hitte. Vervolgens laat je het vlees verder garen op de rand van het rooster waar de warmte minder intens is, of plaats je het rooster een beetje hoger.

Fan van bereidingen à la plancha?

Planha

Kalfsvlees klaarmaken à la plancha, dat kan heel eenvoudig en zo snel dat enkele minuten volstaan. Zorg ervoor dat de plancha heel warm is en kies voor kleine, vooral niet te dik gesneden stukken vlees. Denk aan dunne plakjes, fijn gesneden kalfslapjes. Voor brochettes gebruik je beter geen blokjes vlees, maar platte reepjes. Tijdens het bakken heb je heel weinig tot geen vetstof nodig: een beetje olie verstuiven volstaat om het vlees te beschermen tegen de intense warmte van de plancha. 

RUSTEN

Het lekker smullen kan nu bijna beginnen, maar eerst nog deze gouden tip die voor elk stuk vlees geldt: na het bakken, laat je het kalfsvlees best gedurende enkele minuten rusten op een rooster of in een schotel. Vergeet niet af te dekken met aluminiumfolie, zodat de warmte en de sappen zich samen verspreiden over het rustende vlees. En dan is het tijd om te genieten!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *