
ingrediënten
Volgorde van de bereiding:
Voorbereiding kalfstong:
Leg de kalfstong een hele nacht in zout water.
Spoel voor de bereiding de tong goed af onder koud water.
Pel de ui en de look, was de prei grondig en schil de wortelen.
Doe nu water in een grote kookpot, voeg de groenten en het bouillonblokje toe.
Breng aan de kook, voeg de tong toe en laat zachtjes pruttelen gedurende ongeveer twee uur.
Controleer met een mesje of de tong gaar is.
Haal de tong dan uit de bouillon.
Laat 5 minuten afkoelen en pel de tong (het vel is wit geworden tijdens het koken). Vermijd dat de tong volledig afkoelt, pellen is altijd makkelijker als de tong nog warm is.
Snijd de kalfstong dan in dunne plakjes en laat op kamertemperatuur komen.
Besprenkel met olijfolie, fleur de sel en peper.
Voor de pistou tomaat:
Laat de olijfolie goed heet worden.
Snijd ondertussen de tomaten, de sjalot en de olijven in fijne stukjes.
Breng op smaak met zout en peper en voeg het sap van 1 limoen toe.
Giet nu de warme olijfolie voorzichtig over de groentjes.
Voor de jus van tomaat:
Doe de tomaten en alle ingrediënten in een blender behalve de olijfolie.
Mix tot gladde massa.
Zeef de jus en mix een tweede keer in de blender met de olijfolie tot een mooie homogene massa.
Op het bord, leg de dunne plakjes kalfstong op het bord en serveer er de pistou en jus bij en werk af met de groene kruiden.
Tip van de chef-kok Anthony Snoeck:
Om te weten te komen of de tong gekookt is, prik je het dikste gedeelte met een mes. Als je in het dikste stukje prikt en je kan daar makkelijk door, dan is de tong gaar.