Would Be Chef Sven Ornelis maakt verrassend gemakkelijke recepten met kalfsvlees

Sven Ornelis is een absolute duizendpoot. Radiomaker, schrijver van columns en boeken, party-DJ, fervent wandelaar, levensgenieter pur sang en last but not least foodie.  Een openhartig gesprek met de bezieler achter het succesvolle culinaire online platform Would Be Chef over zijn liefde voor alles wat lekker is…

Waar komt jouw passie voor koken vandaan? 

Mijn mama! Ze heeft me altijd verwend met overheerlijke gerechten. Geen haute cuisine, maar simpele gerechten met liefde gemaakt. En dat is net wat ik ook doe in mijn kookboeken en op mijn foodblog dewouldbechef.be: gemakkelijke recepten bedenken die iedereen kan klaarmaken.

En toch word jij vaak gespot bij de allerbeste chefs… 

Serieus? (lacht) Of ik nu ga eten bij een sterrenchef of in een brasserie, ik vind het vooral belangrijk dat er met smaak en liefde voor het product wordt gekookt. Ik vind het geweldig – lees ik ben een beetje jaloers op – wat technisch geschoolde chefs op je bord toveren, maar ik kan even hard genieten van een simpele maar perfect al dente geserveerde pasta. 

Jouw gerechten draaien dus niet om techniek? 

Wat is het meest verrassende gerecht dat je onlangs gegeten hebt? 

Nee hoor, je zou me eens bezig moeten zien in mijn keuken. Ik ben absoluut geen handige harrie (lacht heel hard). Mijn gerechten draaien puur om smaak. Ik wil gewoon gerechten maken die lekker zijn. Gerechten met onverwachte smaakcombinaties die mensen verrassen. 

Door de lockdown ben ik wat minder vaak op restaurant geweest. Maar ik moet je zeggen, de combinaties die Albert Adria en z’n team in Tickets in mijn geliefde stad Barcelona weten te verzinnen zijn altijd weer verrassend. De techniek is elke keer opnieuw wonderlijk, maar de manier van serveren is ook ronduit waanzinnig. En vooral, het zijn altijd smaakbommetjes.

Welke restaurants staan nog hoog op je verlanglijstje?

Ik maak er een erezaak van om momenteel zoveel mogelijk Belgische restaurants te gaan bezoeken. Nu ik in de buurt van Gent ben komen wonen (Lochristi) kijk ik er erg naar uit om Oak eens te gaan ontdekken. Het restaurant van Marcelo Ballardin schijnt echt één van de toppers van de streek te zijn, maar het zit bijna altijd volgeboekt. Maar ooit raak ik er wel binnen.

De smaak van herinneringen

Kalfsvlees is het paradepaardje van ons gastronomisch erfgoed en recepten op basis van kalfsvlees zijn onlosmakelijk verbonden met de Europese culinaire cultuur: blanquette, escalope milanese of met room, ossobuco, orloffgebraad, kalf marengo, … We zijn verzot op een stukje kalfsvlees: niet alleen omwille van de hemelse smaak, maar ook omdat het symbool staat voor vele mooie momenten samen aan tafel. 

Ben jij een fan van kalfsvlees?

Absoluut! Als ik terugdenk aan dat overheerlijk kalfsgebraad blanquette dat mijn mama altijd klaarmaakte, krijg ik nog water in de mond… Geen enkel vlees is trouwens zo zacht en fris als kalfs. Je kan het bovendien op heel veel verschillende manieren klaarmaken: à la plancha, op de bbq of gewoon gebakken. 

Wat is jouw favoriete stuk van het kalf? 

Dat is een moeilijke… (denkt diep na). Er zijn zoveel heerlijke stukken. Perfect gebakken kalfszwezeriken, mag je me altijd serveren. Maar ik kan ook genieten van een vers gesneden kalfstartaar op Italiaanse wijze. Wat ik zo zalig vind, is dat je dankzij de grote verscheidenheid in de verschillende stukken kalfsvlees de meest verrassende recepten van over de hele wereld kan klaarmaken. 

Would Be Chef Sven Ornelis verrast ons met drie verrukkelijk gemakkelijke recepten met kalfsvlees.